2020. július 19., vasárnap

Elégedettségi gondolatok 2020-ból

2020. év nyarán zártuk a legutóbbi személyiségfejlesztő csoportunkat, melyet megszakított a Covid 19-es járványidőszak. Azonban ez a nehezítő körülmény csak megerősítette a csoport összetartozását és a pandémia végén folytatni tudtuk a folyamatot, a megkezdett munkát. Néhány gondolatot vetettünk ide, melyet a csoporttagok az általunk feltett kérdéseinkre válaszoltak a záró alkalom után.

Mit jelent számodra az önismeret? 

"Testi és lelki egyensúlyt, békességet önmagammal, magabiztosságot, esélyt arra hogy jobb életet tudjak élni és adni a jövőbeli gyermekeimnek/családomnak/barátaimnak, tudatosabban lássam a világot és önmagam."

"Az én számomra az önismeret egy élethosszig tartó folyamat, egy izgalmas lehetőség, hiszen mindig lehet benne fejlődni. Felfedezni magamat egy érdekes utazás, a bennem rejlő erőket, képességeket, adottságokat, vágyakat, célokat meglátni, ugyanakkor korlátaimmal, hiányosságaimmal is szembenézni. Megismerni azt, hogy mit miért teszek, miért úgy reagálok dolgokra, ahogy. Segít megtalálni személyiségem eddig rejtett dimenzióit, cselekedeteim mozgatórugóját. Az önismeretet látom járható útnak az önelfogadás felé, amely a belső egyensúly, a lelki békém megtalálásához vezet."  

"Fontos számomra, mert csak így lehet megértenem, hogy miért viselkedek teszek úgy ahogy! S a lehetséges hibákat csak így tudom kijavítani, ha megismerem önmagam!"

"Elfogadom saját magam hibáit, máshogy látom a múltam és a benne szereplőket. Néhány embernek megbocsátottam, van akit elengedtem." 


Mi a véleményed a pszichodráma módszerről? 

"Eleinte el sem tudtam képzelni hogy mit takar pontosan, azt képzeltem hogy egy színházban vagyunk és előadunk egyes szituációkat és hogyan kell le reagálni helyesen, de szerencsére nem ez lett mert sokkal több. Számomra elképzelhetetlen erő van ebben a módszerben amit én halandó ember fel sem tud fogni. A folyamat során észre vettem magamban (és másokban is) pozitív változásokat." 

"Nagyon hasznosnak, hatékonynak, szimpatikusnak találom ezt a módszert. Játékosságot, szabadságot, mélységet látok benne."

"Jó, hogy cselekvésközpontú, nemcsak lelki, de testi-fizikai szintű átélést biztosít. Cselekvés átélése közben jobban tudatosultak érzelmeim, nagyobb rálátást kaptam az egyes folyamatokra."

"Hatékony, mert spontán rögtönzés során az életből hozott szerepeket újra játszhattuk, felismerhettük személyiségünk eddig rejtett zugait is, megjeleníthettük álmainkat, vágyainkat."

"Biztonságos, mert a csoport védett közeget biztosított, teljes elfogadás, erős bizalom, mély elköteleződés alakult ki közöttünk, szégyenérzet nélkül fel mertük tárni a rejtett dolgokat is."

"A minden emberben benne rejlő aktivitás, spontaneitás, kreativitás fel tudott szabadulni bennem a módszer hatására. Sokat tanultunk, tanultam másoktól, egymás játékából, mi is gazdagítottuk egymást élettapasztalatunkkal, bölcsességgel, kreativitással." 

"Egy kicsit kapcsolódik a színházművészethez is, ami nagyon érdekes, vonzó a számomra." 

"Csodálatos és nagyon hatékony módszer, arra hogy az elnyomott, mélyen lévő dolgainkat felszínre hozzuk, megértsük és korrigáljuk ha szükséges!"


Kinek ajánlanád a pszichodráma önismereti csoport foglalkozást? 

"Olyanoknak akik a jelen problémáit kilátástalannak látják és olyan fiataloknak akik jobb és tudatosabb jövőt akarnak kialakítani."

"Mindenkinek, aki szeretné önmagát mélyebben megismerni, jobban érezni magát a saját bőrében. Cselekedeteinek mozgatórugóit szeretné tisztábban látni, jobb döntéseket szeretne hozni életében, kiegyensúlyozottabb kapcsolatokra vágyik, aki magasabb érzelmi intelligencia elérésére törekszik." 

"A segítő szakmákban dolgozók részére kötelezővé tenném!"

"Bárkinek aki szeretné megérteni önmagát és javítani az életén."


Mit tanultál magadról a csoportfolyamatban?

"Megismertem több oldalamat, hogy a jelen problémái leginkább a múlt sérelmeiből adódnak, hogy több rejlik bennem mint hiszem, hogy tudjam fogadni a pozitív dicséretet, hogy tudjam kezelni a kritikát és hogy értő figyelemmel tudjak más embereket hallgatni." 

"Azt, hogy sorsalakításom kulcsa az én kezemben van. Önmagamon keresztül szemlélem a világot, az embereket, az én tükrömből érkeznek vissza a hatások hozzám. Van hatalmam a bűntudatom, és a félelmeim felett. Vannak értékeim, a visszajelzések alapján mások többet látnak bennem, mint amennyire én értékelem magam. Az antiszerep játék által az elfojtott szerepviselkedés is tudatossá vált. (ez is bennem van, ez is én vagyok)." 

"Hogy a hibák és problémák egy része generációs probléma és akaratunk ellenére belecsúszunk a szüleink által mintázott viselkedésbe, helyzetekben, melynek az elkerülésre nagy fokú életvezetési tudatosságot igényel, ami itt tanulható."

Lonovics László: Születés


Mi lett könnyebb azáltal, hogy önismereti csoportba jártál? 

"Hogy jobban megértsem az embereket, ki, mért, hogyan reagál egyes dolgokra. Fejlődött a kommunikatív képességem"

"Megérteni, és könnyebben elfogadni önmagamat. A bebetonozott elveimet, korlátaimat megtanultam könnyebben kioldani, és szabadabb, bátrabb életet élni. A jelen pillanatait megragadni, és a jelen eseményeiben részt venni. Több megértéssel, bölcsességgel szemlélem az embereket, és már nem ijedek meg a túlzottan magabiztos egyénektől sem."

"Az elengedés, hogy ne rágódjak annyit a dolgokon!" 

"Könnyebben fogadom el saját magam és a körülöttem lévő változásokat."



A pszichodráma csoportvezetőkről azt mondanám ... 
- pozitív 

"Megbízhatóak, önzetlenek, kedvesek, szervezettek, megértőek"

"Rendkívül figyelmesek, megértőek, őszinték, elkötelezettek, együttérzőek, fáradhatatlanok, odaadóak, jóindulatúak, empatikusak, józan belátásúak, felelősségteljesek, lényeglátóak, ötletgazdagok, segítőkészek, nyitottak, lelkiismeretesek, toleránsak, kreatívak, példamutatóak, hiteles csoportvezetők voltatok. Köszönjük Nektek!"

"Kedvesek, segítőkészek megértőek."

"Lelkiismeretesek, figyelmesek, odaadóak."

"A lelkembe látnak. Jól irányítják a csoportot annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból. Nem erőltettek semmit, nagyon hamar látták rajtam, hogy mennyire vagyok lelkileg terhelhető." 

- negatív (1, több lehet, de egyet feltétlen kérünk!) 

"Talán még több elméleti tudást adni, példákat, amit tanultak." 

"Az egyes feladat meghatározások lehetnének pontosabbak." 

"Sokat gondolkoztam, de nem tudok mondani ilyet."

"Nagyobb határozottság talán, ha valaki eltér a témától... megállítani, visszatéríteni."


Javaslatom: 

"Modernizálni a marketinget hogy minél fiatalabbakhoz (18-20 évesekhez) is eljusson, akár híres platformokon tiktok, instagram, youtube." 

"Minél több emberhez eljuttatni ezt a nagyszerű lehetőséget."

"Minél több emberhez eljuttatni ezt a nagyszerű lehetőséget."

"Minél szélesebb körben terjesszék és ismertessék meg ezt a módszert, segítő szakmában egyszerűen kötelezővé tenném a dolgozóknak!"

Lonovics László: A fény rétegei


Képek forrása: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése